4/1/13

Η πρόταση Λιλλήκα για επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στο νότο και των Ελληνοκυπρίων στο βορρά και οι πρωτοβουλία που θα πρέπει άμεσα ο υποψήφιος να αναλάβει.

Το Μακένζι στη Λάρνακα, ο Χαρουπόμυλος στη Λεμεσό, είναι περιοχές που θα μπορούσαν να ελκύσουν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον αλλά την διάθεση για ψυχαγωγία, των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας.


Η θέση του υποψήφιου Γιώργου Λιλλήκα για λύση του κυπριακού είναι η επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια και στις περιουσίες που κατείχαν πριν από το 1974 και 1963 και η δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους, που θα αποτελείται από 6 ομόσπονδα κράτη (Ηνωμένες Πολιτείες της Κύπρου) στα οποία θα κατοικούν και θα ζουν μαζί οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι, οι Μαρωνίτες κλπ. Να έχουμε δηλαδή ξανά ΜΕΙΚΤΕΣ πόλεις και χωριά, όπως ήταν στα παλιά χρόνια.

Παρόλο που προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η πρόταση δεν θα γίνει αποδεκτή από την τουρκική πλευρά, οπότε δεν θα μπορέσουμε να τη συζητήσουμε και δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ με την ιδέα της επιστροφής των ανθρώπων στις περιουσίες τους. Διαφωνώ μόνο με την σκοπιμότητα του να έχουμε ομοσπονδία από 6 πολιτείες. Για ποιο λόγο ένα μικρό νησί των 700 χιλιάδων κατοίκων να έχει 6 κράτη; Αφού θα επιστέψουν όλοι στις περιοχές τους, για ποιο λόγο να δημιουργήσουμε ένα τόσο πολύπλοκο και πολυέξοδο πολιτειακό συστημα; Το ενιαίο κράτος (όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα) θα ήταν σίγουρα μια πολύ καλύτερη ιδέα.

Με τρομάζει όμως από την άλλη ο κίνδυνος της οριστικής διχοτόμησης, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες πάνω στον κυπριακό ελληνισμό. Με τη διχοτόμηση χάνουμε για πάντα τη μισή μας πατρίδα. Γίνεται τούρκικη. Αλλά το χειρότερο είναι ότι θα κινδυνεύουμε να χάσουμε και την άλλη μισή, από τη στιγμή που θα αρχίσει πια ένας ανεξέλεγκτος εποικισμός, με ασταμάτητη αύξηση των Τούρκων στο βόρειο (οριστικά τουρκικό πια με τη διχοτόμηση) τμήμα, που θα αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση του τόπου.

Μάλιστα μόλις χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Αχμέτ Ναβούτογλου, ενημέρωσε την τουρκική Εθνοσυνέλευση ότι δεν αποκλείει τη διχοτόμηση της Κύπρου, σε περίπτωση που θα επιχειρήσουμε να αλλάξουμε τη βάση των συνομιλιών και επειδή ο μόνος από τους τρεις επικρατέστερους υποψήφιους που δηλώνει ότι θα αλλάξει τη βάση των συνομιλιών (και να αρχίσουμε ξανά από το μηδέν) είναι ο κ. Λιλλήκας, θα ήθελα να κάνω μια πολύ σοβαρή εισήγηση στον υποψήφιο πρόεδρο:

Να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας ΤΩΡΑ, που δεν είναι ακόμη πρόεδρος διότι εάν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ερτογάν θα αρνηθεί να συναντηθεί μαζί του. Στη συνάντηση να εξηγήσει στον Τούρκο πρωθυπουργό ΤΑ πλεονεκτήματα της λύσης που εισηγείται ο κ. Λιλλήκας:

Να του εξηγήσει ότι οι τουρκοκυπριακές συνοικίες της Λεμεσού και της Λάρνακας βρίσκονται σε πολύ καλά σημεία. Π.χ. στη Λάρνακα εκτείνεται μέχρι και την κοσμοπολίτικη παραλία Μακένζι, με τα γνωστά μπαράκια και club, που έχουν γίνει το κέντρο της νυχτερινής ζωής της πόλης. Στη Λεμεσό ότι βρίσκεται επίσης σε μια πολύ γραφική περιοχή της παλιάς, δίπλα από το Χαρουπόμυλο, που επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο της χαλαρής νυχτερινής εξόδου των Λεμεσιανών. Για τον Μούτταλο της Πάφου, ίσως δυσκολευτεί λίγο, όμως γιατί να μην αναπτυχθεί κι ο Μαχαλλάς αυτός εξίσου, όπως και η υπόλοιπη πόλη;

Θα εξηγήσει στον πρωθυπουργό ότι οι Ελληνοκύπριοι Λεμεσιανοί, Σκαλιώτες και Παφίτες είναι έτοιμοι να ξαναζήσουν ειρηνικά (όπως ζούσαν και στα παλιά χρόνια) με τους Τουρκοκύπριους συντοπίτες τους και να προχωρήσουν σε μια πλέον συνεταιρική και από κοινού περαιτέρω ανάπτυξη των πόλεών τους.

Την ίδια στιγμή, όλοι οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, που γεννήθηκαν και ζουν εδώ και σχεδόν 40 χρόνια σε ξένα γι’ αυτούς μέρη, θα επιστρέψουν πλέον στα χωριά και τις πόλεις τους, για να συνεχίσουν εκεί τη ζωή τους κανονικά, όπως παλιά κι έτσι το κράτος θα απαλλαγεί από το οικομομικό βάρος που συνεπάγονται τα προσφυγικά επιδόματα.

Ίσως να μην είναι και τόσο δύσκολο τελικά να πεισθεί ένας έξυπνος πολιτικός, όπως ο Ερτογάν, ότι είναι προς το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους και στις τουριστικές περιοχές των πόλεων στη νότια ακτή της Κύπρου.

Ο κ. Λιλλήκας είμαι βέβαιος ότι θα προσπαθήσει να πετύχει αυτή τη λύση και όχι την καταστροφική για τον κυπριακό ελληνισμό διχοτόμηση, προσπαθώντας να πιέσει την Τουρκία μέσω διεθνών συμμαχιών που θα αναπτύξει η Κύπρος με τις τις μεγάλες δυνάμεις, με όπλο το φυσικό αέριο. Όμως είναι καλά όχι μόνο να πιέσει την Τουρκία αλλά και να την πείσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: