10/4/13

Τα κουπόνια, τα κοινωνικά παντοπωλεία, ο περήφανος κομμουνιστής και το δημοκρατικό μας ήθος.

"Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες".
Voltaire.


Ο κ. Χρίστος Χριστόφιας έγραψε χθες στο "Χρονολόγιό" του τα εξής:

"Τις τελευταίες 24 ώρες γίνομαι δέκτης μηνυμάτων μίσους, βρισιών, ακόμα και απειλών κατά της ζωής μου, γιατί εξέφρασα την άποψη μου εχτές στο Facebook για ένα ζήτημα! Αυτό που γίνεται εις βάρος μου εμένα και της οικογένειας μου ονομάζεται φασισμός.
Όσον κι αν απειλούν και βρίζουν κάποιοι ΔΕΝ θα σταματήσω να λέω την άποψη μου!
ΔΕΝ φοβόμαστε και ΔΕΝ σιωπούμε! 
Θα λέμε την άποψη μας όσο κι αν αυτή ενοχλεί τον οποιονδήποτε!"

Σε αντίθεση με το τι συνέβαινε στις κομμουνιστικές δικτατορίες (των οποίων ο κ. Χριστόφιας παραμένει πιστός ζηλωτής και νοσταλγός), η δική μου δημοκρατική παιδεία μού επιβάλλει να υπερασπιστώ το δικαίωμα του να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, ακόμα κι αν διαφωνώ μαζί του ριζικά.

Είναι απαράδεκτο να υβρίζεται ή να απειλείται οποιοσδήποτε για τις απόψεις του. Ο καθένας δικαιούται να λέει ότι θέλει και οι άλλοι δικαιούνται να τον κρίνουν ή και να τον επικρίνουν, πάντοτε όμως (και στις δύο περιπτώσεις) μέσα στα όρια και το μέτρο που επιβάλλει το ήθος, ο νόμος και η κοσμιότητα. Κάθε είδους απειλή εναντίον οποιουδήποτε για τις απόψεις του, είναι απειλή ενάντια στη δημοκρατία και στο δικαίωμα όλων να εκφραζόμαστε ελεύθερα.

Από την άλλη, ο κ. Χρίστος Χριστόφιας, που επανέρχεται στο θέμα συνεχώς, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις παρενέργειες των πράξεών του, οφείλει να καταλάβει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο τι λέει και πώς. Δεν μπορεί να ειρωνεύεται εργαζόμενους στην Κύπρο του 2013, που πληρώνονται με κουπόνια - όπως γινόταν στις κομμουνιστικές χώρες, πριν οι λαοί ξεσηκωθούν και στείλουν στον αγύριστο τους λαομίσητους δικτάτορες του λεγόμενου "υπαρκτού σοσιαλισμού" μαζί με τους ρουφιάνους τους.

Διότι για το γεγονός ότι φτάσαμε σήμερα, στην Κύπρο που ήταν μέχρι πριν από λίγα μόλις χρόνια μια χώρα ευημερούσα, να σιτίζεται ο κόσμος σε κοινοτικές εστίες, να παίρνει τρόφιμα από τα κοινωνικά παντοπωλεία και να πληρώνεται με ... κουπόνια, με άλλα λόγια για το ότι φτάσαμε να μοιάζουμε με τους πάλαι ποτέ κομμουνιστικούς ...παράδεισους, δεν μπορεί να απεκδύεται των ευθυνών του ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, που δεν έχανε ευκαιρία να δηλώνει "περήφανος κομμουνιστής"...

Ο κ. Χρίστος Χριστόφιας πρέπει να ζυγίζει κάθε του λέξη πριν ειρωνευτεί τους εργαζόμενους, που ξυπνούν και κοιμούνται με την αγωνία πώς θα ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες των παιδιών τους, που είναι το ψωμί και η παιδεία τους. Η κυπριακή κοινωνία βρίσκεται αυτό τον καιρό σε δραματικά αδιέξοδα και είναι αφόρητα προκλητικό, ο γιος του τέως προέδρου να ειρωνεύεται τον κόσμο που υποφέρει.

Μπορεί ο ίδιος να προσπάθησε μετά, με νεότερη ανάρτηση του, να ανασκευάσει αυτά που έγραψε στην προηγούμενη, αλλά δεν τα κατάφερε. Η προσπάθειά του να αναγάγει τα όσα έγραψε προηγουμένως σε ... σύγκρουση ιδεολογιών (κομμουνισμός vs καπιταλισμός) ήταν επίσης ατυχέστατη.

Η πολιτική ιδεολογία του κ. Χριστόφια τον εμποδίζει να αντιληφθεί τις πραγματικότητες, που οδήγησαν την πατρίδα του στη σημερινή τραγική της κατάσταση. Πιστεύει ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια συστημική συνέπεια των εγγενών αδυναμιών του καπιταλισμού...

Είναι δηλαδή αυτό που λέμε "η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης". Διότι ο κομμουνισμός είναι η ιδεολογία που σαν σύστημα εξουσίας, όχι απλώς απέτυχε οικτρά οπουδήποτε κι αν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο οδήγησε στην ανέχεια, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και το θάνατο δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: